Snow

background :)

Monday, 18 November 2013

** Repost #3



assalamualaikum.
ehem hem. rjen le sket i ni nk mngepost disebbkn tgh mencuti smester ni. uhuhuk. just a few days left. sobsob T_T

oke, x nk melalut psl syae berjela. but nk sharing psl kronologi philosophy ni. ohaiyoo.

pertamenye : LILIN

ceritera bermula dgn pembuat lilin ni. nk buat lilin ad acuan semuanye. pastinye nk buat lilin yang berkualiti. buat buat buat dgn penuh perasaan berhati hati then lilin pon siap. pastu, ade lh stu hri ttbe rumah dye blakout. haa, nk x nk dy akn pki kan lilin tu. so, lilin yg dy dh buat, penuh berkualiti tu penuh ksh syg pnuh sungguh2 pon dy bkr dan dy mestlh sgt berhrp agr lilin tu mampu menerangi kegelapan rumah dy. sbg mmbls jse pembuat lilin yg bersusah payah, lilin td pon membkr drinye dgn harapan berjye membntu pembuat lilin td melihat dan berpuas hati dengan cahaye nye yg x sberape krn kudratnye yg terhad. malah,lilin td juga berazam dpt memberi kesenangan smentare dy maseh mmpu menrangi rumah pembuat lilin td.
-TAMAT-

realitinye :
pembuat lilin tu mcm mak ayh kite lh kan, dh didik, skolahkn, nasihat, jage, amek kisah sume sume lh spnjg kite nk membesar ni. jd, bile dh besar dh jd seseorang yang mampu berjase. tibe lh mse kite nk bls blek. xpe  lh, klo blom kje ke ape. bls lh ap yg termmpu dgn ap yg kamu ad mse tu. mcm lilin tu, bile mken dh nk hbes cahaye dy malap, so bls kebaikan mreka dgn skecil kecil blsn pon xpe. jd, x slh nk korbankn dri kite sedikit je pon utk org yg dh byk bersush pyh nk mnjdkn kite seseorang . bukan ape, x slh nk tggu smpi besa ke ap. cume ajal maut tu kite xtau. sme ad lilin itu hbes dlu atau pembuat lilin tu yg x smpat nk pki lilin yg dy buat. kan?



keduanye : KOMPUTER

alkisah, Lola (bkn nme sbenar) membeli komputer dr kilang Aceius( bkn jename sbenar). then dy mggunakn komputer nye dgn jayenye utk melakukan sgl esaimen kuiz tutorial fesbuk twitter myspace dan laman sosial serta kemudahan komputer yg len. nk dijadikan crite, satu hr komputernye rosak. smestiny dy tidak brape arif dlm hal komputer walupon sepupu jirannye mngambil jurusan sn komputer. oleh itu, mahu atau tidak penylesaian yang terbak adalah dgn merujuk mslh komputernye ke kilang Aceius td. dan juga semestinye kilang itu mempunyai solution utk komputer nye. akhirnye, pulihlah kehidupan Lola dan komputernye.
-TAMAT-


realitinye :
Lola tu mcm kite lh. manusia ni. hidup tu pulak mcm komputer yg Lola beli tu, dan Kilang Aceius tu ialah Allah. S.W.T yang Maha Hebat tiada tandingannya. so ap relatenye eh. haaa, ble kite ad mslh kn, dlm hidup kite nih ad dugaan. kat spe kite patot mintak tlg? kat Allah kan :) sbbnye, Allah yg ciptakn kite. Allah yg bagi kehidupan kat kite, jd klo ad mslh dlm kehidupan kite kne lh rujuk blek pd Dy kan? bile Allah bg mslh ke dugaan ke, pastinye Allah jugak yg ad peyelesaiannya. mcm kilang komputer yg buat komputer mestilh dy je tahu solution komputer dy kan. mgkin ad lh org len yg tahu, tp x searif dan seefisien dgn pembuatnye sndri, betul x?

ketigenye dan inshaAllah terakhir utk post ini : POKOK

pada zanan dahulu, kini dan akn dtg dgn izin Allah. hidup lh sbtg pokok di buminye yg hijau. hidup dgn suburnye dan proses pembesaran tanpe gangguan. tanpe disedari pd suatu hari, akarnye telah diracun insan yang tidak bertanggungawab. makanye, kini dy punyai dua pilihan. sme ad utk terus hidup tp dgn mnghsilkan daun yg beracun. ranting yg beracun, dan buah yg beracun atau terus mati supaya tidak terus berdosa menmudaratkan org lain. seglanye terletak pada takdir Allah dan kekuatan pohon itu utk neutralkn racun itu atau membiarkan nya. dy mgkin mmpu berdoa agr ad insan yg sudi membntu atau Allah mengilhamkan care utk dy pulih. dimanakh pengakhiranya?

realitinye : 
kehidupan kite sbg manusia ni ibarat pokok. insan yg x bertanggungjwb tu, mcm keadaan skliling. spe yg kite kwn, lifestyle yg kite amalkan. klo dr akarnye dijge dan dibajai dgn baek, maka baeklh ke pengakhirnye. dpt berbakti, bg btg yg berkualiti, buah yg segar, daun yg menghijau merimbun dgn baek, teduh redup je org nk duk bwh kite. tp, bygkn klo akr nye je dh beracun. klo ad yg mkn buah tu. haaa, meranalh bdn org tu. contoh lh mcm, kite bkerja tp, x secare berkat. ad curi tulang ke songlap sane sket, pastu duet buat bli mknn. dh jd drh dging. drh dging yg kotorlh kan. dh mcm tu sluruh kehidupannye kotor lh kecuali jika dy bertaubat dgn sbenar benar taubat. mcm tu lh pilihan pokok td. sme ad nk terus memudaratkan org atau mati dan hidup kembali sbg satu pokok yg berguna. sme juga dlm blaja. ad yg menipu kaw kaw. dpt reslt gempak, dpt kje bagus. tp sedar ke x permulaannye pon dh slh. pilihan di tangan kite nk bermule dgn baru atau x. macm mne tu :O

done. tu lh antara philosophy korno yg terhasil dek pemerhatian spnjg pencutian semester. klo ad rse nk tegur ke mcm slh fhmn ke, feel free drop komen spy syae bole repost dgn editing yg lbeh bek. klo x jelas ke, bgtau je, nti syae terangkan blek. sbb ni fhmn dan pndgn syae je. :)

btw ni titpan sket dr status sr syae, kak Fatin Fadwana. mungkin sesuai utk para pelajar sahabat handai yg bakal tgok result semster anda nti ^^ :

Jangan terlalu yakin sehingga terbit dr hati " Aku usaha sikit, tak doa, tak solat tp masih boleh dapat keputusan cemerlang . Allah masih nak tolong aku" - istidraj datang beransur2, rupanya luar biasa dan boleh membinasakan. Kesenangan yang Allah bg adalah ujian yang sangat besar.

Jangan terlalu kecewa sehingga terbit dr hati " Aku dah banyak usaha,solat tak tinggal, solat sunat setiap malam tapi masih tak cemerlang . Apa gunanya sebab Allah tak tolong pun aku " - berbaik sangkalah dengan Allah kerana Dia Maha Mengetahui atas hikmah setiap perkara.

:: tahniah kepada semua atas usaha yg telah diberikan. bersyukurlah, Allah masih beri peluang kepada kita untuk perbaiki apa yang kurang di masa hadapan 
 ::

Alhamdulillah, ap yg nk dikongsikan Allah permudahkan. smg x mnjd fitnah buat kite semua. mane yg bek dtg dr Allah yg buruk dtg dr syae.
smg kite snts dpt imporve dri kite dr hr ke shari sblum dipanggil dijemput Ilahi.
maap atas tulisn berjela yg x sberapa.

smg Allah bimbing hati kite ke arah redhaNya.
jge dri, jge iman.
inshaAllah. aamiin.


salam kasih, salam sayang. 
salam ukhuwah. 

wassalam.



  

2 comments:

  1. Nice to read ^_^
    Aku suka bace benda2 yg mcm tersirat ni..teruskan menuliskan k..mata pena lagi tajam dari mata pedang..semoga ilmu yg bermanfaat dan kata2 yg bermanfaat dapat dimanfaatkan oleh seluruh manusia ciptaan Allah..semoga perjuangan dalam penulisan tidak berhenti setakat ni.. :)

    ReplyDelete
  2. thanks tn :)
    thanks for spending time to read. inshaAllah. mungkin kemampuan itu untuk menulis instead of speaking. so, let it flow into writing. and thanks again for support. tn pon, truskan mnulis dari hati, moga juga dapat menyentuh hati lain. aamiin.

    ReplyDelete

THANK YOU FOR DROPPING BY :)