Snow

background :)

Monday, 18 November 2013

** Repost #2

assalamualaikum, salam sejahtera, salam rindu. salam sayang dan segala salam yang baik baik hendaknye :)
hoyah. gile rindu der kat blog ni. 
wuwuwuwu T_T
 lmenye tak hupdate.  
awop rindu kite idak? keh3.



oke, so rentetan dr post yg dh berhabuk tu. Alhamdulillah syae dh hbes final sem 1 thn 1. smg mendapat kptsn yg cemerlang. inshaAllah. aamiin aamiin aamiin.


then, now i'm at home :)
cuti yg kurg sebulan buat syae rse x bpe rjen lh nk keje. sbb klo keje skejap x bpe best. kcu mood cti, x dpt  keje dgn puasnye plus ad komitmen len yg menuntut scr mengejut atau pon tidak. 
kesimpulan, x keje and continue bisnes jep. inshaAllah. 

tu sikit lh what happen on me kan. today, i wanna share some info dr my frens yg pergi talks kat Shah Alam.
its all about 

FORUM BICARA CINTA ANAK MUDA
 ( 31 Disember 2012)
-         Masjid Negeri Shah Alam-


ni pulak antara ahli panel nye, mantap kan :)

Ahli Panel : 
Prof Ustaz Nor Muhammmad
Wardina Safiyyah
Sham Kamikaze

kat sni, syae selitkan point dr stiap panel. check it out buddies ^^,

Prof Ustaz Nor Muhammad

- Cinta itu subjektif
- Suka. Minat. Cinta.= semua berbeza
 - Pepatah arab, ‘cinta itu tidak dapat dirasa, tetapi bergetar dalam jiwa’
-  Cinta adalah perasaan semulajadi dalam diri manusia
 - Ditentang jangan, ditatang jangan- ustaz ismail kamus
 - Taubat . 1- menyesal, 2- jangan ulang lagi, 3- ganti dengan buat baik
Bila lelaki bersama wanita, perasaan seksualnya lebih tinggi berbanding perasaan kasih sayang
Perempuan apabila bercinta mengunakan emosi, itu yang menyebabkan mereka hanyut


Wardina Safiyyah

- Jika cinta itu membawa kepada kemerosotan, maka ia bukan cinta
- Apa yang kita dengar, lihat dan baca amatlah mempengaruhi kita
- Kurangkan menonton movie, baca novel dan dengar lagu negatif
 - Kita tak boleh bercinta jika kita tak menyintai yang memberi perasaan itu ( ALLAH)
Bila buat perkara yang tak sepatutnya, itu merupakan iman menjadi lemah
 - Kalau rasa iman lemah, topupkan balik. InshALLAH, Allah akan ketemukan dengan orang yang dapat membantu.
- Cinta itu emosi, perlu bijak menguruskannnya
- Kejayaan hidup bagaimana kita bijak uruskan emosi
  - “YOU WANT GOOD MAN, BE GOOD YOURSELF”


Sham Kamikaze

 - Untuk maju ke hadapan, berhenti salahkan orang lain, salahkan diri sendiri
- Sebaik- baiknya wanita itu, adalah yang paling murah maharnya
  - Saidina ali member cincin besi kepada Fatimah sebagai mahar
- Untuk mengawal nafsu, PUASA!
    - Bimbang usia semakin meningkat, amal semakin kurang
- Kurangkan menonton televisyen


ni pulak selingan dari forum tu '',
SLOT DHUHA


Imam Muda Hassan

 > Solat dhuha adalah sunat tetapi digalakkan
> Minimum 2 rakaat, maximum 8 rakaat
Murah rezeki
Supaya Allah mudahkan rezeki
> Ambil masa sekejap, setiap hari untuk solat Dhuha




HIMPUNAN 1000 JIWA, 1 HATI
“Jiwa Kuat, Generasi Hebat”
(Anda Bijak Jauhi Zina)

  
" Hasbunallahu wa ni’ mal wakil "
 -Cukuplah Allah sebagai penolong kami dan Dialah sebaik- baik pelindung-


haa. ni lah antara input yang sahabat syae sharekan dan syae dah mintak izin utk post kat blog. soft copy pasta ni jep.

kengkawan sahabat semua, jemput lh bace k.
mne yg baik dtg dr Allah, yg buruk dtg dr kesilapan kite sbg hambaNya.

kite refleks balek dlm dri. betul, iman ni selalu turun naik. ad msenye rse mcm terlallu ikutkan nafsu dunia hati. ade msenye pulak. kembali kepada cinta Allah.
smg hidayah Allah milik kite. mari mencari jangan hanya menunggu :)

smg redha Allah mengriringi hari hari kite, dan Allah membimbing serta mempermudahkan segala urusan kite di dunia dan akhirat.
inshaAllah.
aamiin.

jge diri, jge iman, jage hati. 

p/s : terima kasih buat nurul fatin yang bagi soft copy serta sahabat2 nya yg menyalin isi penting :)

salam kasih, salam sayang.
 salam ukhuwah. 

wassalam.



 

No comments:

Post a Comment

THANK YOU FOR DROPPING BY :)