Snow

background :)

Tuesday, 6 January 2015

** Ini yang pertama

Assalam hai semua.
Alhamdulillah AllahuAkbar dah masuk tahun masihi 2015.
so ini yang pertama lh untuk entri tahun baru. hahaa.
hmmm
semakin berkurang stok usia yang Allah bagi kat kita ni,
nak stay Jahiliah lagi ke dah nak berhijrah?

its our choice.
fuh.

so as new year has come takkan nak berada di takuk yang lama, weh move on laa move on laa haahaa. move on tak bermaksud melupakan apa yang terjadi tapi membuktikan kita dah redha dan mensyukuri setiap apa yang kita ada sekarang.

and plis eh takpayah nak tipikal asal cakap pasal move on je nak related dengan relationship haih.
open up your mind, banyak perkara kalau nak cite pasal move on ni hahhaa

by the way, as now we still in the first month of this new year so its too early to predict or to assume for something but its not too late to start your dream or plan.
ye lh such benda yang tak pasti or blom masenye kenape nak risau macamlah hari esok tu awak konpem bernafas ehhh

but,
doesnt mean yang we didnt need to plan or didnt ever think what to do tomorrow.
just sometimes your overthinking might kill you.

"If you fail to plan, you plan to fail."

especially kalo overthinking on something out of your control.
rileks laa kan.
Allah kan ada, The Most Powerful.

" When you worry, pray.
When you pray, dont worry,
Because everything in Allah now,
Worries end when faith to Allah begin."

kan? so rileks lh. lagi lh kite tidak dijanjikan hari esok masih milik kita, 
so use the time wisely, have your today as great as you can.

tipu lh kalo tak pk psl future langsung such as 
nak end up intern, dh nak start final sem, dah nak mule fyp, dah nak grad, nak keje ap nanti but that kind of things blom tibe msenye kan?

"And when the time comes, everything will be on the track at the right time with everything is alright."

tak salah untuk merancang or think but let it be guideline not borderline pada kite,
sebab dek kerana terlalu pk bole buat kite depress or even rendah diri or tak selera makan or jatuh sakit or other bad effects hmm.

mase ni jugak Faith to Allah akan teruji.
contoh?

"aku bukan dean list, bole dpt keje elok tak?"
"aku tak perform pon, bole ke nak setelkan fyp ni"
"aku tak tu, aku tak ni.."
bla bla dan banyak lagi yang negatif nak mengganggu kan

tapi ingat balek janji Allah


(Surah Al-Baqarah : 286)

bukan setakat tu je. 



banyak lagi, kalau nak share mau berjela post.
rajinlah tadabbur Al-Quran :')
moga lebih tenang dan yakin dengan janji Allah. inshaAllah,

apepon yang penting memang kita perlu sangat kembali pada jalan Allah walau dalam keadaan apa sekalipun kerana sesungguhnya 
kehidupan ini dari Allah kepada Allah.
maka,
apepon yang dirasa, dilalui, diceburi, dialami dan segalanya haruslah berpandukan perintah Allah.

semoga tahun baru masihi ini dapat memberi kita peluang memperbaiki diri dan terus istiqamah di jalanNya. inshaAllah aamiin.


(Surah Ad-Dhuha : 1-11)

semoga penulisan ini tidak menjadi fitnah, tetapi menjadi saham di akhirat kelak. 
inshaAllah aamiin.



" People do not change, but they are growing up. here 2015."

n/s : The best place to be is to be in someone du’a. Because they talk to Allah about you. And Allah is the Best Listener. Allah knows us better :')



salam kasih, salam sayang. 
salam ukhuwah. 
wassalam.
 

2 comments:

  1. Assalamualaikum.. terima kasih untuk perkongsian ni. saya mohon ambil surah ad Dhuha ini untuk diletakkan di blog saya yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. silakan. maaf saya pon lupe gambar asal dari mana. semoga yang baik dapat dijadikan amalan. inshaAllah aamiin

      Delete

THANK YOU FOR DROPPING BY :)