Snow

background :)

Thursday, 30 October 2014

** Prior the priority

assalam and selamat sejahtera.
so everyone, hows life?
may always be blessed by Allah. 
inshaAllah aamiin



lets prior the priority 
what?!

it could be hard to list everything to do, but why dont you try?
inshaAllah it would be worth, because it is something good for you, 
maybe we cant see now but later, 
indeed Allah all The Knowing
*senyum*

fasa hidup pelajar tahun akhir or so called final year student a.k.a FYS ni takkan lari lh dengan isu final year project ehem
sebab it act as a conclusion on what you have been studied almost three years and one year foundation fuh how time flies so fast
eleh cliche je ayat hahaa

and i am not so multitasking kadang kadang serabut kadang kadang acah teratur sangat and i guess everyone too,
but still we can see they can do many task and finished it on the time given. how eh?

answer :  by listing the priority

"The key is not to prioritize what's on your schedule, but to schedule your priorities"

oke fine.
and this is learning process bile umur kite semua meningkat and tanggungjawab bertambah
masa tu lah everything should be rearrange. resechedule, reprioritize and re re yang sewaktu dengannya.

contoh?
 tengok your mom and dad. banyak kan dorg kene buat tapi elok je jage satu family and their own life.
simple. faham kan?

btw,
 aku tengah pening jugak nak prior things ni. kekadang bole follow jugak what we prior and plan tapi kekadang lari jugak. itu manusia dan kelemahannya
yang penting back to the track or maybe re do. 
see ''re'' lagi fuh

"mane nak siapkan task?"
"task bukan 1, tambah lagi tambah sampai konpius mane satu nak dulu"
"psm pulak -.-"
"proposal lagi"
"nak arrange tu"
"nak budget ni"

nak tu nak ni nak nak dan nak. macam macam
sebab tu lah kene,

priority atau BM nye keutamaan. 

whats come first? 
ape nak buat dulu? 
urgent ke tak?
important ke tak?
 urgent dan important tak? 
atau urgent tapi tak important? 
atau tak urgent tapi important?
 atau tak urgent dan tak important 
so be the last
=.=''

banyak faktor and we should take time to sit and do recheck all the priorities listed.

btw, its true thats
 "busy is just a noun, what matters is the priority come first"

contoh lh, mcm nak solat. 
busy kemain sane sini situ punye hal, 
tapi sebab solat adalah keutamaan yakni priority dalam kehidupan 
maka se'busy' mane pon anda tetap 
solat kan?
haa mcm tu lh
*take a deep breath*

so kesimpulannya,
 jangan kelam kabut, relaks, take a deep breath, ingat Allah, selawat banyak banyak, then sit, and prior your things.

then inshaAllah
moga Allah permudahkan perancangan yang kita dah susun dan dalam redhaNya 
inshaAllah aamiin

"In case you have forgotten there is a big difference between cant and it just is not a high priority"

thats for now,
moga apa yang dikongsi bermanfaat dan dapat diamalkan sebaiknya. 

Permudahkan urusan kami dalam kehidupan seharian ya Allah.
Rabbi Yassir Wala Tuassir, Rabbi ya Tamim Bilkhoir.
inshaAllah aamiin.

no matter what happen, lets back to Allah because He is our Creator
who knows us well more than we know ourselves :)

stay and keep strong 0/

p/s : Mari doakan agar Allah permudahkan urusan kami menjalani latihan industri seterusnya dipermudahkan urusan untuk menjalankan projek sarjana muda dan seterusnya diberkati usia untuk bergraduasi tahun hadapan. 
inshaAllah aamiin aamiin aamiin ya Rabbal Alamin

terima kasih atas doanya :')


salam kasih, salam sayang. 
salam ukhuwah. 
wassalam. 



 

2 comments:

  1. 1 aku suka blog kau, banyak yg tertempek dkt muka aku. haha. semoga kuat syiera... :) lebiuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa ye ke? celah mane yang setepek tu? yang baik ambik lh Alhamdulillah aku dapat share, yang buruk moga dijauhkan. inshaAllah thanks ayu, may you stay strong too aamiin. lebiut too fillah :*

      Delete

THANK YOU FOR DROPPING BY :)